pátek 10. srpna 2012

Mlýny ve Skerries

Otrávená z toho, že cesta normálním vlakem je předražená a dlouhá, a zároveň z toho, že na DARTu už máme všechno projeté – odtud byl jenom kousek k převratnému nápadu, že naše předplacená MHD kartička Leap Card platí nejenom na DART, ale v okolí Dublinu i na Commutery, což je něco jako příměstské vlaky u nás. Dali jsme se do zkoumání těch nejodlehlejších stanic a Lvíček našel Skerries jakožto turisticky oblíbenou lokalitu s pláží a větrnými mlýny.

IMG_3145

Rovnou můžu říct, že výlet překonal naše očekávání (kupodivu v tom pozitivním smyslu). Větrné mlýny jsou nádherně fotogenické a “mlýnové muzeum” (zařízené v areálu třetího, vodního mlýna) krásně udělané. Po prohlídce interiérů jsme se vydali na venkovní pozemky, “průvodkyně” nám pustila na ukázku mlýnské kolo (jinak jsme se provázeli sami) a obešli jsme si louku rozprostírající se na trojúhelníku zmíněných tří mlýnských budov. Uprostřed je “vzorkové pole” – prý pšenice, ječmene a ovsa (viděli jsme tedy jen ten oves a ječmen), z jehož výnosů se tu mele opravdová celozrnná mouka. Dvoukilové balíky se prodávají v souvenir shopu, ale nekoupili jsme si – kdo by se tahal po výletě se dvěma kily mouky…

IMG_3166

Historie mlynářství v Irsku ;)

IMG_3167

IMG_3172

Mlynář a jeho žena :D

IMG_3186

IMG_3199

Obilí ještě nebylo zralé, ale zlátlo už krásně…

IMG_3219

IMG_3221

IMG_3226

Do menšího, čtyřramenného mlýnu se dalo vejít a vylézt až do prostoru otočné střechy! Bez dozoru, bez ničeho…

IMG_3250

IMG_3269

IMG_3270

IMG_3291

Vlevo úžasná věc – korkovač lahví!

IMG_3285

Po prohlídce přišel čas na občerstvení – místo tradiční kávy jsme si k domácím zákuskům dali čaj, a řeknu vám, když jsem viděla přípravu kávy, byla jsem za to rozhodnutí docela ráda ;). Jinak šlo ale o příjemnou kavárno-restauraci, zákusky byly skvělé (Lvíčkův carrot cake připomínal poctivou ořechovou bábovku) a potom, co jiným hostům přinesli nádherně vonící fish&chips, jsem uvažovala i o vydatnější svačince ;)

IMG_3297

A pak jsme se vydali k moři. Nevím, jak je to možné, ale u moře je prostě vždycky hezky :) písek, útesy, příboj, vlnky… je to fotogenické, i když je třeba pod mrakem.

IMG_3322

IMG_3326

Někdo se chystal koupat, což jsme nejdřív přisuzovali dobrodružnému irskému naturelu…

IMG_3333

…než jsme zjistili, že tohle je fakt regulérní pláž vyhovující dokonce kritériím modré vlajky. Facepalm…

IMG_3339

…a dokonce je u ní ve službě pobřežní hlídka. No, teda ve službě – kdyby se někdo topil, asi by si cestou na pomoc dřív zlámali nohy.

IMG_3341

Obešli jsme pláž a skalnatý výběžek k přístavnímu zálivu. Strašná pohodička všude. Lvíček si musel jít sáhnout na moře a pak nadával, že má strašně slanou ruku ;)

IMG_3343

IMG_3349

IMG_3354

Taky se pouštěli draci. (Batůžek na následující fotce je můj! :D)

IMG_3366

IMG_3376

IMG_3389

Fronta na zmrzlinu… odolali jsme ;)

IMG_3396

IMG_3408

Bezvadná venkovská stanice Gardy, tedy policie. Ta růžová zahrada mě fascinovala… :D

IMG_3419

V podobném duchu (a asi jen o dva domy vedle) se nesl i místní kapesní kostel:

IMG_3414

Bonus pro matky: ruské pidikolo :)

IMG_3335

U téhle kavárničky mě uchvátily řetízkové dveře, ale dovnitř jsme nešli. (Možná by bývala ještě jedna sváča neuškodila, protože jednak jsme pak kysli půl hodiny na nádraží, jednak jsme měli hlad ;))

IMG_3410

Úžasné “hobití” baráčky ve městě :) (dokonce na prodej!)

IMG_3425

IMG_3426

A to už jsme otočili zase zpátky k vlakové stanici, pro jistotu, aby nám commuter neujel, takže jsme tam trošičku vykysli (asi půl hodiny, ale lepší než tam v pustině čekat dvě hodiny na další). Nad náma někde ve skleněné střeše měly hnízdo vlaštovky, takže jsme si – pokud kolem zrovna nepřefrčelo stopadesátikilometrovou rychlostí Intercity – jako v lůně přírody ;)

IMG_3446

Jedna z lepších tváří Irska, ale stejně mám radši česká městečka a české hrady, kam se dá dojet bez hlídání jízdních řádů vlastním autem; a do toho nám zbývají už jen cca dva měsíce. Máme už letenky a těšíme se, ale zároveň trochu bojíme, jaký ten návrat bude…

4 komentáře:

  1. Juuuu, takovejch fotek! ♥
    A skvělej výlet, tam bych se jela kouknout taky. Jak říá petulka - me gusta! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, obávám se, že to byla jedna z posledních tak pěkných věcí tady... ale jsem ráda, že jsme to objevili :)

      Vymazat
  2. Já chci taky!!:-))
    Úplně mi ty fotky připomínají mojí oblíbenou dětskou knihu Začarovaný mlýn...nádhera:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé, Janino, ale já si tam na tu knížku taky vzpomněla!! jen už jsem si nedovedla vybavit ani název, ale opravdu mi ji to připomínalo, ty mlýny mají totiž naživo ještě "pohádkovější" atmosféru...

      Vymazat

Když budete komentovat bez přihlášení, vyplňte prosím aspoň jméno :)