čtvrtek 6. září 2012

Korkový výlet 3.

Cork Butter Museum cituje na svých propagačních materiálech hodnocení jako “really worth a visit” nebo “well worth seeing” z turistických příruček. Popravdě, pokud nejste velcí fandové do másla nebo zemědělství, nebo pokud nepotřebujete aktivně zabít pár desítek minut, pravděpodobně se bez tohoto čtyřeurového zážitku docela dobře obejdete. Co ale potěšilo, byl průvodce v naší mateřštině.

IMG_4064

IMG_4040

IMG_4041

IMG_4043

IMG_4051

IMG_4055

Na poslední fotce vidíte různorodost tvarů máselnic v Irsku! Vsadím se, že o něčem takovém jste neměli ani tušení. Ale nebudu sarkastická, film o etablování Kerrygoldu na světových trzích byl docela pěkný.

Když jsme vyšli ven a namířili si to k další katedrále, označované v průvodcích jako Shandon Bells nebo chrám svaté Anny, slyšeli jsme z ní zvonění ne nepodobné žákovským etudám na hudební nástroje. A sluch nás nešálil – u dveří jsme se dočetli, že v rámci vstupného si lze na zvony vlastnoručně zazvonit! Ovšem jedním dechem jsme se dozvěděli, že právě přestali na věž pouštět, takže jsme byli o tento zážitek ochuzení. Já ale ani moc nelitovala, za prvé se mi moc nechtělo někam škrábat a za druhé jsem prožívala fascinaci faktem, že jsme se u kostelních vrat sešli s ještě jednou turistickou dvojicí!! Do té doby jsme nenarazili v Corku kromě turistického centra na nikoho, kdo by aspoň vzdáleně připomínal turistu.

(Pokud mám být upřímná, už ani nevím, která z následujících staveb to byla, jestli nějaká. Vrátili jsme se zpátky do centra.)

IMG_4063

IMG_4068

IMG_4069

Přidám pár zajímavostí z corkských ulic, hlavně ty zlaté cedule na chodnících jsou pěkné, bohužel střídají angličtinu s irštinou a nějak jsem nepřišla na souvislost s umístěním…

IMG_4079

IMG_4081

IMG_4083

Místní kávový řetězec. Idea navýsost sympatická, ale když jsme uvažovali, jestli si sednout dovnitř, odradila nás naprostá vyprázdněnost a skutečnost, že jediní dva hosté vypadali trochu jak Ozzáci. Radši jsme šli dál.

IMG_4082

Skončili jsme v místní vetešno-čajovně v uzoučké uličce v centru. Nejsem na tenhle styl, ale čaj i zákusky měli výborné a vím o spoustě lidí, kteří by byli nadšeni i z atmosféry. Každá židle jiná, mezi stolky zamíchaná keramika, obrazy a další doplňky na prodej. Posezení každopádně příjemné. Pavlova included :)

IMG_4085

IMG_4087

IMG_4088

IMG_4089

IMG_4090

Horší bylo, že jsme se nasvačili až někdy o půl šesté, a co s načatým večerem, když na večeři není ještě ani čas, ani hlad a celé město už máte prochozené? No… šli jsme courat po krámech, přiznám se. A vybrala jsem si v M&S kabát, akorát ještě nevím, jestli si ho koupím i s bundou a jestli ještě v Irsku, nebo až doma. Decisions decisions. (Počasí mi to zatím ulehčuje, tenhle týden je vedro i na podzimní kabátek, který už přes břicho nezapnu ;).)

Nakonec jsem si vzpomněla ještě na jeden turistický cíl, který jsme nenavštívili, a to Red Abbey, nejstarší dochovanou budovu v Corku. Ani tahle stavba nebyla v obležení turistů, nýbrž místních teenagerů, takže jsme se k ní skoro báli, a když jsme od ní odcházeli, dali jsme se ulicí, kde zrovna probíhal improvizovaný koncert píšťalek a bubínků před budovou republikánské strany. Neměla jsem koule si to vyfotit. (Pikantní bylo i to, že přímo naproti sídlil viditelně vysoce alternativní obchod s veganským jídlem, plný mandal, Buddhů a duhových vlajek.)

IMG_4095

IMG_4105

IMG_4109

Cestou zpátky jsme šli kolem výstavního kostela Trinity, tedy svaté trojice, a v podezřelé takeaway-only pobočce Four Star Pizza si koupili dvanáctipalcovou pepperoni. Navzdory pochybnému původu byla výborná a fouňovsky jsme s ní dojeli do B&B taxíkem (asi poprvé jsme tu jeli jen za nástupní sazbu :D), jednak aby za těch asi 10 minut chůze nevystydla… a jednak jsme byli fakt mrtví. Do postele jsme vlezli asi ve tři čtvrtě na deset a navzdor mým pochybnostem ohledně biorytmů (většinou neusínáme před jedenáctou) jsme do pár minut vytuhli a spali až do rána.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Když budete komentovat bez přihlášení, vyplňte prosím aspoň jméno :)