středa 12. září 2012

Zoopark Fota

Překládám takhle “Fota Wildlife Park” záměrně, protože mi svým charakterem docela dost připomínal Podkrušnohorský zoopark v Chomutově – akorát, že tam běhaly mezi lidmi jenom husy, zatímco tady perličky, mary, lemuři i klokani (posledně jmenovaní ovšem pečlivě střežení, a ani se nedivíme – určitě jsme nebyli jediní, koho napadlo si lemura pohladit nebo dokonce sbalit do batůžku :D).

IMG_4149

Fota Park má “zvířecí” výzdobu nejen na vlakové zastávce, ale i u brány, kde frontu odbavovala jedna šíleně lenochodní důchodkyně. Naštěstí nebyla dlouhá.

IMG_4162

V Praze mají hned u vchodu firefoxy, tady jsou za bránou plameňáci, páv a nějaké opičky, které si nepamatuju, jak se jmenujou, ale děsně šikovně dokážou nosit rajče ocasem ;)

IMG_4173

A pak už lemuři! Oni jsou teda porůznu po celém areálu, dopoledne jsme je potkali na štěrkové cestě mezi dvěma hájíčky, odpoledne tu po nich nebyla ani stopa. Perfektní zevláci. (Lvíček chce domů lemura.)

IMG_4180

IMG_4188

IMG_4189

Méně společenské druhy lemurů a opiček obecně mají svoje ostrovy. Fikaná věc, žádné ploty a mříže, prostě jsou oddělení vodním příkopem :). Při krmení jsme dokonce narazili na ošetřovatelku v rybářských gumákách.

IMG_4200

IMG_4219

IMG_4253

IMG_4293

IMG_4258

Nejzajímavější byla ale giboní rodinka – táta, máma, malá dcerka a nejmenší miminko, které bylo zavěšené na mámě sotva vidět. Nachomýtli jsme se k “talku” s ošetřovateli, kteří nám prozradili o místních gibonech spoustu zajímavostí – a nepřišli jsme ani o to, když se začali předvádět. Na krku mají vole, které se při křiku nafukuje a umožňuje jim líp rezonovat a dál “dořvat” :D

IMG_4240

IMG_4241

Než jsme se vynadívali na všechny opičky, byl už pomalu čas na oběd. Hranolky byly příšerné, ale chickenburger se docela dal. Ono nám stejně bylo až skoro blbé jíst něco z masa :)

IMG_4272

2 komentáře:

  1. opicka je chapan :)

    a lemuri maj ostrov i v Pze preci :) i dalsi opice...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak oni tam jsou i mezi lidma, ale nejsou tak oprsklí jako tady :)

      jooo, vidíš, chápan!

      Vymazat

Když budete komentovat bez přihlášení, vyplňte prosím aspoň jméno :)