úterý 14. února 2012

Whiskey tasting u Džemisna

Minulý víkend se nám nikam moc nechtělo. Sice jsme polehounku plánovali návrat na Howth a zkusit nějakou jinou turistickou trasu než tu nejkratší, ale počasí nám moc nepřálo a vůbec jsme měli náladu spíš na city víkend. V sobotu jsme se tak vypravili na lov hadrů a v neděli prozevlili dopoledne, dali brunch se Štěpánem a vyrazili do Jamesonovy destilerky na exkurzi.


Jameson nemá tak hezkou expozici jako Guinness, ale když už ho má tenhle blog v názvu, nemohl jsme ji vynechat. To neznamená, že by se nám tam nelíbilo. Průvodkyně byla vtipná, v historii palírny i popisu procesu výroby ohnivé vody se našlo několik zajímavých momentů a po prohlídce jsme se mohli těšit na drink zdarma. Když jsme si kupovali lístky, prodavač se nás zeptal, odkud jsme, a když jsme odvětili, že z České republiky, srdečně opáčil "Ahoy! You make good beer, we make a good whiskey!" S Guinnessem za rohem od něj bylo hezké, že nám přiznal aspoň to první ;).




Instruována Michalem od Páji jsem se při úvodním dotazu na dobrovolníky "hlásila jak vzteklá", takže jsem ulovila místo na ochutnávce. Ta se konala na samém konci prohlídky, potom, co jsme si vybrali, jestli chceme našeho Jamesona v ceně vstupného s brusinkovým džusem, ledovým čajem, zázvorovým pivem nebo čistého na ledu. Ochutnávači se sesedli kolem stolu a před každým z nich stály tři malé panáky - jednou destilovaná americká whiskey (Jack Daniel's), dvakrát destilovaná skotská a třikrát destilovaný Jameson. Nejhorší byla ta skotská, chutnala rašelinově drsně a ani při nejlepší vůli jsem v ní nedokázala najít zalíbení - můj dojem z ní byl pití pro pseudotvrďáky, kteří si tím dokazujou, jací jsou chlapi :) Všem chutnal nejvíc Jameson, až na jednoho amerického turistu, který nepřiznal ani to, že by mu chutnala jako druhá nejlepší, a málem neodešel po svých :)). Na závěr jsme dostali diplom ochutnávače whiskey a já vážně uvažuju, že si ho přidám do životopisu.





Nakonec jsme skočili přepadnout souvenir shop, na rozdíl od Guinnesse do jisté míry unikátní, protože Guinness suvenýry mají v každém obchodě se suvenýry řetězce Carroll's, ale Jameson málokde. Nakonec jsme neodolali a odnesli si dvanáctiletou láhev Jamesona, kterému žádný Ir neřekne jinak než Džem(i)sn, ze speciální palírenské rezervy, k tomu dva panáky a čokoládu s příchutí irské kávy.

Všechno samozřejmě pouze na počest tomuhle blogu ;)

4 komentáře:

  1. Já teda whiskey zatím nepřišla na chuť, brrr... Ale třeba do toho jednou dorostu. Na starý kolena. :D :D

    OdpovědětVymazat
  2. Puff, skoro jsem ochotná ručit za to, že s tím brusinkovým džusem by ti chutnala ;) pouštěli nám tam krátký film, z kterého jsme vyrozuměli, že se v každé zemi míchá jinak - varianta s brusinkou je dublinská, s jablkovým džusem muskevská, s ginger ale snad londýnská nebo co - a co se týče whiskey čisté, pili jsme tu už i opravdu jemňoučké ;)

    OdpovědětVymazat
  3. *moskevská, to je tak, když člověk spěchá.

    OdpovědětVymazat
  4. No je fakt, že s brusinkovým džusem jsem ji nikdy nemíchala, můžu zkusit... :P

    OdpovědětVymazat

Když budete komentovat bez přihlášení, vyplňte prosím aspoň jméno :)