sobota 4. února 2012

Začalo jaro

Jestli jste teď šli nevěřícně kontrolovat teploměr zmrzlý hluboko pod spodní desítkou (případně pod dvacítkou, pokud jste na horách) a myslíte si, že jsem se zbláznila nebo že Dublin zasáhla nevysvětlitelná tropická fronta, vězte, že ani jedno neplatí. Jenom začal únor, a to je v post-keltském světě známkou příchodu jara. Koho to zajímá, může si vygooglit "imbolc" nebo "St Brigid's Day" a navzdory mému dojmu, že v Irsku se neslaví nic, a navzdory tomu, že jako jediný ze čtyř nejvýznamnějších keltských dnů roku nemá první únor ekvivalent novodobého státního svátku, se dokonce v novinách objevily fotky svátečních příprav (nějaké pletení keltských křížů, neboco).

Pár irských zdrojů k únorovým svátkům: RTÉ (něco jako Česká televize), Irish Examiner.

No a ve čtvrtek byly Hromnice, tedy den, kdy má v Česku skřivánek vrznout, i kdyby měl zmrznout; což (by) se pravděpodobně letos stalo. To v USA jsou míň striktní a dávají svišťovi vybrat, jestli už přichází jaro, nebo nás čeká dalších šest týdnů zimy. Letos to nepřekvapivě vyšlo na druhou variantu.

I v Irsku minulý týden mrzlo, a i když se to s třeskutými mrazy, o kterých slyším od nás, nedá srovnávat, na místní poměry byly dva stupně pod nulou úplná ruská zima a rádio překypovalo radami, jak se vypořádat se zimou. Pobavil nás ranní pohled na zamrzlá okýnka aut - pochybujeme, že Irové znají takové věci, jako je škrabka. Dnes jsme se ale probudili do nezmrzlého, deštivého rána a do začátku příštího týdne už by se měly teploty dostat na obvyklých zimních šest až devět nad nulou.

Tak vám přeju, aby se taky brzo oteplilo, a jdu smolit zbytek zápisu z Kilkenny :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Když budete komentovat bez přihlášení, vyplňte prosím aspoň jméno :)