pondělí 27. února 2012

Belfast 2.: Šikmá věž a Velká ryba

Na oběd jsme si zašli do stylového pubu v jedné z úzkých uliček, vlastně průchodů ne nepodobných "slips" v Kilkenny; tady se jim říká "entries". Lvíček si dal chicken&ham pie, což byla klamavá reklama na pie plný hub (ještěže jsem si ho nedala taky), a já se rozhodla vyzkoušet "vyhlášený seafood chowder" a srovnat ho s tím nejvyhlášenějším, který mají u nás ve Schoolhouse Hotelu. Porci velikosti "pot" mi skutečně donesli v plechovém kastrůlku a vyjedla jsem ji skoro celou, až na pár brambor. (Taky jsem vůbec neměla potřebu svačit.)




Odpoledne jsme šli k vodě. Belfastská řeka se jmenuje Lagan a z místního přístavu vyrazil na svoji premiérovou plavbu zmiňovaný Titanic. Belfastský taxikář se nám dušoval, že byl v mateřských docích úplně v pořádku a za všechno můžou Angličani :) Blízko u vody je, logicky, bývalá celnice - a taky místní zajímavost, šikmá věž, která se propadá vinou nestabilního podloží. Špatně se to fotí, ale snad to je znát aspoň trochu (naživo je to vidět dost).




Pár fotek u řeky a na mostě:




U mostu je skvělá věc - skulptura Big Fish, která znázorňuje obřího lososa pokrytého vizuálními a textovými úryvky z belfastské historie, vyvedenými v modrotisku. Samozřejmě jsem se u něj musela vyfotit. Lézt se na něj nesmělo, ale takové akrobacie bych stejně nebyla schopná :)



Kostičky rozházené po trávníku nám připomněly rozházené Companion Cubes v místnostech Portálu... jen tak na okraj :)


Důkaz, že librou se platilo před pár lety i v "našem" Irsku - librové bankovky vydané Bank of Ireland. Speciální severoirské libry tu mají mimochodem doteď, stejně jako ve Skotsku jsou skotské, jak aspoň tvrdí tchán, který tam před lety byl.


Pár náhodných fotek z okolí řeky - socha Harmonie (docela bych ji chtěla vidět nasvícenou), Lvíček jako Sisyfos a dojemná cedulka cyklostezky.




Na konci našeho taxivýletu nás taxikář vyklopil před nejslavnější belfastskou hospodou, The Crown. Chtěli jsme si tam dát kafe (na pivo bylo ještě trochu brzo), ale byla natřiskaná turisty, tak jsme to vzdali a šli zkusit údajně nejlepší kavárnu v Belfastu - názvem California Coffee sice trochu vzbuzovala pochybnosti, ale minimálně ta pěna na cappuccinu byla nejlepší, jakou mi kdy kde udělali - a mimoto tam prodávali vlastní praženou kávu, což bývá většinou aspoň nějaká záruka, že vedení zajímá káva a ne jenom kšeft. Správně jste vydedukovali, že ani tentokrát nepřijdete o vysmáté fotky nad kafem :D






A bonusově rudá ruka Ulsteru - kdo se chce trochu znechutit, může si přečíst pověst (English only).


Tohle byla civilní, britská, současná tvář Belfastu, přesněji řečeno jeho centra. Jak vypadají místa, kde po několik desetiletí doutnaly nepokoje? Proč nejsou v Severním Irsku dvojjazyčné nápisy? Je to spíš Irsko nebo spíš Británie? A jak je to vlastně s tím terorismem a nacionalismem? K tomu mám připravenou speciální sérii fotek ze zastávek na naší "black cab tour".

1 komentář:

Když budete komentovat bez přihlášení, vyplňte prosím aspoň jméno :)