sobota 30. července 2011

Lost Vikings

"Jo a jezdí tu obojživelný vikingský lodě," sdělil nám Štěpán mezi jinými informacemi hned po příjezdu. "Turisti si nasaděj helmy s rohama a když potkaj skupinku lidí, udělaj na ně 'Hééééj!'."

Nevěřili jsme tomu, ale je to fakt - při pohybu centrem jižního Dublinu nelze obojživelnou loď nepotkat. Jsou jasně žluté, mají jména severských bohů - namátkou Odin, Thor, Freya, Loki nebo Tyr - a když občas uslyšíte nadšené "ééééj" třeba z vedlejší křižovatky, je vám víc než jasné, na čem jste. No a po okruhu městem si, z povahy věci, na závěr prohlídky (nebojaktonazvat) střihnou projížďku po Grand Canalu.



Několik dní jsme pátrali, kudy tam vlastně sjíždějí. Pak jsme náhodou jednu uviděli - na relativně zapadlém místě kanálu, když jsme si přes zdymadlo zkracovali cestu domů. Je to vlastně docela legrační - přijede autobus, zahučí do vody a nepotopí se :). Ale pro pět ran do hlavy, co udělali Vikingové pro Irsko kromě asi dvou set let okupace a drancování, že tu jezdí po ulicích turistické lodě?

...jo, prej založili Dublin! No dobře...

čtvrtek 28. července 2011

Zatím se mi nestýská

(Stejně jako Lvíček svým včerejším uznalým výrokem, že tu doposud ani jednou nepršelo, to možná zakřiknu - ale chtěla jsem to napsat.)

Myslím, že před pár lety bych to mnohem víc prožívala. Stoprocentně bych to prožívala smrtelně, kdybych tu byla sama. A věřím, že se to s postupem času ještě zhorší, čím dýl tu budu :)) ale pravda je taková, že rodinu mám na Skypu a slyším i vidím se s nimi častěji než doma, kamarády na internetu, a tam se skoro nic nezměnilo, a po bytě ani nevzdechnu - a byl to byt, kam mě přivezli z porodnice, kam jsem utíkala ze školky, kam jsem celé dětství jezdila za prarodiči a který jsem si pak (v rámci finančních možností) zvelebila a vyparádila; byt, kde nikdy nebydlel nikdo jiný než naše rodina a který jsem myslela, že strašně obrečím, protože je v posledním patře v zeleni a byl z něj nádherný výhled a já už ho nikdy neuvidím - a ani teď, kdy to píšu, se ve mně nic nepohnulo.

Ani nějak často nemyslím na domov, vlastně jenom tehdy, kdy nemůžu v supermarketu sehnat nějakou naprostou samozřejmost typu celého kmínu nebo kuřecích čtvrtek, případně kdy se snažím místní chaotickou hromadnou dopravou naplánovat cestu na nějaké vzdálenější místo (a pak se naštvu a jdu radši tři čtvrtě hodiny pěšky, protože v místním špagetáriu autobusových linek se nedá vyznat ani s pomocí webového plánovače - idos a vůbec DPP pozlatit!).

Jestli na něco myslím, tak na dobu, kdy budu moct pracovat (tj. psát, případně vyhledávat job offery a připravovat se na ně) bez toho, abych byla jako na hanbě uvázaná k jediné židli, kam dosáhne internetový kabel. Na dobu, kdy budu moct zásobit kuchyň jinými než úplně a naprosto nejzákladnějšími potravinami, a na dobu, kdy mi do obýváku nebudou koukat lidi chodící po okolní cestě (temporary accomodation je v přízemí). A ta doba by měla nastat už příští víkend.

(Doufám, že nám do té doby sakra aspoň někdo přijde uklidit - dneska je to týden, co tu bydlíme, a úklid by měl být jednou týdně, tak hergot!)

středa 27. července 2011

Kompenzátor a jiné legrácky

Být expat neznamená zapomenout na legraci. Ba naopak, srandy se tu užije víc než dost; problém je ale dostat zhusta situační gagy z reality na papír. Ono to totiž zdaleka tak nevyzní, ale stejně se pokusím.

Nejlepší zásek se povedl Štěpánovi na nedělním brunchi. Sám se za něj později označil za "korunovaného krále faux pas pro rok 2011". Kluci se den před Lvíčkovým nástupem bavili samozřejmě o práci a nějakým způsobem se dostali k e-mailové notaci. "...takže ty můžeš mít jiří plus píča zavináč příjmení..." rozváděl Štěpán modelový příklad, zatímco já se nad syntaxí zamyslela ne z technického, ale z lingvistického hlediska, a opáčila "to si budu pamatovat".

Chvíli na mě nechápavě zíral a pak mu ten výklad došel. Já se zlomila smíchy, u něj bylo vidět, jak nenachází adekvátní reakci a vymýšlí nějakou přijatelnou únikovou cestu. Střídavě se smál a styděl a když nabral síly na pokračování, snažil se žehlit "jiří plus skvělá úžasná inteligentní..." a já už nemohla.

A nášup legrace na jeho účet jsem si užila za pár desítek minut ještě jednou - když jsme ho vzali do našeho dočasného ubytování, aby si od Lvíčka překopíroval nějaké seriály. Byla jsem zrovna v jiné místnosti, ale v okamžiku, kdy jsem zaslechla, že se Lvíček chystá diktovat heslo na wi-fi, jsem okamžitě letěla do obýváku, abych viděla, jak se bude Štěpán tvářit.

"Je to jedna-eprechaun," vyslovil Lvíček zřetelně a ten pohled... ten stál fakt za to. Výmluvný "to-si-děláte-srandu" výraz mu vydržel asi minutu, pak potřásl hlavou a pravil "Vy jste fakt hrozný!" a po chvíli "Vy to Irsko zničíte! ...Boží!"
(Vysvětlivky pro tápající: http://en.wikipedia.org/wiki/Leprechaun; 1=l)

A ten kompenzátor v titulku? To je vlastně dublinská Jehla, vysokánský, úzký monument v centru severního břehu, o níž Štěpán prohlásil "no uznej, že si tím (Irové) něco kompenzujou!" Od té doby o ní Lvíček mluví jako o Kompenzátoru. Záchvaty smíchu jsem měla jak ze samotné špice, tak z jejího inovativního označení.

úterý 26. července 2011

Žena v domácnosti se nezastaví

...aspoň pokud domácnost obnáší shánění bytu, rozesílání životopisů, doprovázení manžela na úřady a vaření v oblastech, kde nemáte k dispozici ani pořádný krám, ani pořádné nákupní zavazadlo. Včerejšek utekl relativně poklidně, i když byl divný pocit být najednou cca 10 hodin bez Lvíčka, když jsme bez sebe předtím byli skoro tři měsíce nejvýš na odpoledne/večer. Přišlo mi v takové situaci divné i blogovat "sedím doma a bloguju", tak jsem umyla kuchyň (zbytečná a sysifovská práce :)), sklidila prádlo, vyprala nové, zašla na poštu, na nákup, uvařila si oběd, poslala první CV a obvolávala realiťáky. S prádlem se tu vzhledem k minisušákům naprosto nevyplatí čekat, až bude pračka plná - na sušák pohodlně vměstnáte tak 5, max. 6 triček a "porcí" spodního prádla, kdybych toho měla prát víc, musela bych prádlo navázat na provázek a jít s ním na ulici pouštět draka, aby uschlo.

Lvíček přišel kolem půl sedmé, nabitý zážitky. Za první den obnášely sice víc korporátních oficialit než skutečných zkušeností z praxe, ale tým podle prvních kontaktů vypadá fajn, což mu samozřejmě moc přeju. Dnes ráno jsme vyrazili přes půl města zažádat o PPS Number (PPSN, které jsem hned překřtila na RPSN :)). Před spaním jsme se pokoušeli najít nějaký spoj MHD, který by nás přiblížil, ale z obdoby našeho idosu lezly strašné absurdity typu tří přestupů, tak jsme to vzdali a šli těch cca 40 minut pěšky. No a dneska mám v pět první prohlídku bytu. Je drahý jak prase, ale byl by krásný a na super místě. Uvidíme...

neděle 24. července 2011

Nedělní bonus

Neměla jsem v plánu zahlcovat blog víc než jedním příspěvkem denně, ale protentokrát mám dobré důvody. Víkend byl nabitý, Lvíček jde zítra poprvé do práce a mně taky začnou povinnosti (obvolávat inzeráty - no pomoc, rozesílat CV a sebevzdělávat se), takže využívám příležitosti, než to všechno zapomenu. Beztak mi splývá už i ta sobota - úplně jsem zapomněla třeba na zombie walk ve Stephen's Green, hromady racků tamtéž (a všude jinde nad městem; akorát v tom parku mají i rybníčky a krmí je tam turisti), procházku kolem americké i české ambasády, strašně dobrý a osvěžující citronový muffin s bílou čokoládou v Insomnii (kafe nám tam ale udělali hnusný - poznámka, nenechat si ho příště dělat od Inda!) atakdál atakdál.

Po dvou dnech, kdy jsme dali Štěpánovi oraz, jsme se dnes měli sejít na brunch. Tedy na brunch... mně osobně připadá vhodná doba na brunch kolem desáté, aby to mělo ten význam, který to má mít, ale v jeho oblíbené restauraci mají brunche od půl dvanácté. Takže jsme se v osm nasnídali a pojali to spíš jako oběd :).

Když jsem nakoukla do (rukou psaného a omnoženého :))) jídelního lístku, trochu jsem se zděsila - samá slanina, francouzské tousty, párky a podobné zvrhlosti, ale Štěpán mě nakonec přesvědčil, ať si dám lososa, a byla to dobrá volba, přestože mi přišla na brunch trochu ulítlá. Podával se se dvěma zastřenými vajíčky (megaluxus!!!), čerstvým špenátem a toastem. Lvíček měl něco podobného s hromadou smažené slaniny místo lososa a rukolou místo špenátu a Štěpán "snídani šampionů", která obnášela párky, smažené brambory, velkou houbovou hlavu, rajčata, fazole, black pudding a slaninu (možná jsem ještě na něco zapomněla) a celé jsme to zapíjeli geniální domácí limonádou. (Jídlo je tady fakt super; aspoň tedy když člověk ví, kam jít.)

Po brunchi jsme se byli pro něco zastavit u Štěpána doma a musím říct, že byt má fakt parádní. (Den ode dne, nebo spíš hodinu od hodiny chci víc a víc bydlet tady v okolí. Snad něco vyjde.) Následně jsme ho vzali k nám a ukázali mu Plants vs. Zombies na iPadu. Dali jsme mu vyzkoušet Whack-a-Zombie a pak hned, jen ze srandy, nejtěžší minigame - Bobsled Bonanzu, čistě kvůli tomu, aby viděl Zomboni a zombies ve čtyřbobu. A i když totálně ignoroval sbírání sluníček, ten člověk ji hned napoprvé dohrál! Kurva, tomu říkám fast learner! :D

Odpoledne jsme si udělali (po včerejšku, kdy jsme si málem ušoupali chodidla) volnější. Až tak volnější, že kolem půl čtvrté Lvíček udiveně pronesl "ten čas dneska nějak utíká" a já v sebekritické chvilce opáčila "to spíš dneska moc prokrastinujeme". Byla to pravda, ale Lvíčkova verze byla politicky korektnější :)). Dali jsme si aspoň malý výlet k dublinskému hradu (nic moc teda) a pro nákup na večeři. Spar byl v neděli v podvečer jak u snědeného krámu, tak jsem popadla kuřecí křidýlka (a zítra budu drhnout plech :D).

Doteď to byla spíš taková dovolená a namluvili jsme se toho určitě víc česky než anglicky, ale zítra to začne. Myslím, že jsem ze vší té zodpovědnosti daleko nervóznější než L. :)

Aklimatizace

Za dva dny jsem se aklimatizovala. Minimálně teplotně. Když jsme v sobotu vyrazili k moři, střídaly se chvíle, kdy sluníčko zalezlo za mraky a foukal studený vítr, s obdobími slunce pálícího naplno. Potom, co jsem si dvakrát sundala a zase nasadila svetr, mě to přestalo bavit a vrzla jsem svetr do kabelky. Vydrželo mi to i v obdobích stínu, a to mohlo být maximálně 19 stupňů. Už jsem se nedivila Štěpánovi, který po roce (s asi dvouměsíční přestávkou) v Irsku běhal v jedenáct v noci venku v krátkém rukávu.

Včera byl vůbec extrémně pěkný a slunečný den (dlužno říct, že velmi pěkné a příjemné tu zatím byly VŠECHNY dny, jen včera bylo skoro pořád slunečno, což za chvíli začne skoro jít až na nervy :D ale nestěžuju si). Až natolik, že jsem si vypálila krásný červený dekolt :).

U moře bylo mimochodem hezky - až na to, že tam nebylo moře. Dno je tu u pobřeží tak placaté, že pokles hladiny o pár (desítek) centimetrů znamená odliv o několik set metrů. Když jdete po chodníku vedle kamenné zídky, jaká bývá jen na nábřežích, podvědomě očekáváte kousek za ní vodu; a třeba i na Street View je vidět, že tam skutečně v jiné roční či měsíční době bývá. Když jsme tam šli my, nebyla tam. Za zídkou byl kus pláže s naplavenými mušlemi, pak písek, písek, písek, sem tam vlhčí místo, kus bahna nebo louže, písek a na horizontu tenká modrá stužka. Chtěli jsme dojít k vodě, ale když jsme to viděli, vzdali jsme to.

Odpoledne jsme byli v nejznámějším místním parku - Stephen's Green. Je relativně malý a s námi tam byla půlka Dublinu, takže nebylo skoro vidět na trávu, jak se všichni opalovali. Jestli to mám k něčemu přirovnat, tak k Petřínu na prvního máje - s tím rozdílem, že Petřín je o hodně, hodně větší ;).

Teď se jdu koukat na Top Gear v premiéře na BBC a pak vám možná ještě popíšu dnešní brunch :)))

sobota 23. července 2011

Páteční průzkum

V pátek jsme se nasnídali v Insomnii (kávový řetězec, nacházející se převážně v prostorách miniaturních Sparů – ale má dobrou kávu a snídaňové menu s muffinem za 3,5 eura) a rovnou skočili na nákup do Sparu. Trval nám asi tři čtvrtě hodiny (a to byl ve velikosti řekněme Alberta na Muzeu), než jsme si udělali přehled o sortimentu a vymysleli, co nejjednoduššího v provizorních podmínkách apartmánu uvařit.

Vyložili jsme nákup a vyrazili projít centrum. Dopoledne jižní (Grafton St.), odpoledne severní (O'Connell St.). Pořídili jsme nějaké nutné věci (čti simkartu, pantofle a pohledy), hromadu fotek a aspoň základní orientaci ve městě :).

„Semafory pro auta platí, pro chodce to je vánoční stromeček,“ varoval nás Štěpán hned úvodem a my se podle toho velmi brzy zařídili – zelené tu jsou jednou za pět minut, takže kromě nejfrekventovanějších křižovatek se s přebíháním na červenou přímo počítá. Už se učíme i rozhlížet na správné strany :).

Nějaký pořádný místopisný blog bude časem, ale teď vyrazíme pro změnu ještě k moři...

pátek 22. července 2011

Z letiště na letiště

Když jsme včera dorazili na letiště, bylo už po poledni, takže po podání kufrů naše první kroky zamířily do mekáče na „jídlo z krabice od bot“, jak to fascinovaně nazýval děda, kterého Lvíčkův malý bratranec zatáhnul minulý týden do KFC. Asi dvakrát jsem na dotaz ohledně zálivky k zahradnímu salátu vysvětlovala, že chci tu základní, ale nesetkala jsem se s porozuměním a dostala aceto balsamico a olivový olej v malých pytlíčkách. No co, aspoň to bude zdravé, řekla jsem si a roztrhla pytlíček s balsamicem.

Tekutý obsah se rozcákl po stole a Lvíčkově svetru. Už takhle vynervovanou cestovní horečkou mě to regulérně rozbrečelo, protože ocet barvil a smrděl a samozřejmě nebylo kde a do čeho se převléct. Lvíček taky pochopitelně nebyl nadšen, ale nakonec mě utěšil, že se nic tak příšerného nestalo, a nabídl se, že druhý pytlíček s olejem otevře za mě.

Olivový olej mi ohodil bundu, naštěstí koženkovou, takže ji akorát vyleštil. Zbytek skončil na kufru, naštěstí jenom na plastovém opěradle. To mě rozveselilo natolik, že jsem byla schopná dojíst oběd a vyrazit za pasovku do salónku, který měl být (a i když na nás koukali trochu divně, nakonec byl) v ceně letenky. Byla jsem tam poprvé a byla to paráda, jenom trochu překlimatizováno a noviny jenom včerejší :D


Na odlet jsme čekali půl hodiny nad čas, ale na dublinském letišti jsme byli přesně. Za dvě hodiny letu jsme zažili irské letušky, kapitána typu chatterbox, leták irského Tesca zastrčený za sedačkou (u půlky potravin byla zelená placka s irskou vlajkou a nápisem „Buy me, I'm Irish“) a jakéhosi byznysmena, který seděl vedle nás směrem do uličky a se zhasnutím znamení „připoutejte se“ sklopil stoleček a nezaklopil ho až téměř do přistání. Při vystupování jsem si všimla, že má úplně stejný prstýnek jako já, jen v pánské verzi (tříbarevný Trinity), takže nezasvěcený pozorovatel by býval mohl považovat za manžele spíš mě s ním než s Lvíčkem :)).

Z letadla jsme vystoupili klasickou chodbičkou (po všemožném strašení jsem takový stupeň civilizovanosti u Irska ani nepředpokládala) na terminál 2 a začali shánět obchod Vodafonu. Na informacích jsme se dozvěděli, že „už tam není“ a byli jsme nasměrováni do jakéhosi obchodu s telefony na „Turminal Une“ (to je, prosím, celkem standardní irská výslovnost). Ten jsme nenašli, takže jsme si zavolali z budky a pak zjistili, že taxíky jsou jenom u našeho původního druhého terminálu, takže šup se všemi kufry zas zpátky. To byla chvíle, kdy jsem Dublin proklínala. Ale pak jsme se v klidu usadili do taxíku a celkem bez komplikací našli i naše dočasné ubytování. Komplikace nastala při placení – Lvíček s taxikářem a jeho příštími zákazníky celkem složitě a dlouze rozměňoval padesátieurovku a mě mezitím odchytil správce budovy. Potom, co mi vysvětlil, kde je jaký obchod, se mě zeptal, pro jakou firmu budem pracovat. Upřesnila jsem, že manžel, a řekla jsem mu to, načež on opáčil něco ve smyslu, že ten snad bude umět anglicky líp. Skoro jsem s ním nemluvila proto, že jsem byla unavená (a nebylo nějak nic co říkat), sprosťák!

No a potom jsme se nastěhovali. Štěpánovi jsme se nemohli dopsat ani dovolat, tak jsme vybalovali a v jednu chvíli na nás na oba padla deka z těch myšlenek, že je to na strašně dlouho, že jsme tu sami a tak... naštěstí to bylo jenom na chvíli, některé starosti Štěpán rozehnal v hospodě a zbytek se rozplynul sám při procházkách městem.

Fakt se nám tady moc líbí.

Noc poslední, noc první


Čtvrteční noc měla být nejsvobodnější v našem životě – už bez všech závazků tady, ještě bez všech závazků tam. Už jsme měli sbalené i budíky, což Lvíček pokládal za svobodu toho, kdy vstávat – já ne, protože jsem měla k ránu sen, že jsme spali do půl jedenácté (na půl dvanáctou jsme měli domluvený odvoz) a nestihli jsme se pořádně ani nasnídat. Věděla jsem, že je to nesmysl, ale nedokázala jsem už znova usnout (znát čas by mi v tomhle ohledu spíš pomohlo, tak jsem si vyčítala, že jsem si nenechala na nočním stolku aspoň hodiny), tak jsem zírala do stropu a čekala, až se vzbudí i Lvíček, což bylo asi v půl osmý :D.

Rekapitulovala jsem – ne nějaké fatality, ale co jsme všechno nestihli udělat před odjezem; věci, které jsme si naplánovali po návratu z dovolené s vidinou, že budeme mít skoro měsíc a spoooustu volného času... no, ehm... nestihli jsme skoro NIC. Plánovali jsme si projet nové Picanto a Polo, jet na výlet do Karlových Varů, kdesi cosi, ale každý den jsme měli nabitý, hlavně minulý týden jsme se skoro uštvali.

Takže jsme vstali. Furt strašně lilo a jediný deštník jsme potřebovali suchý sbalit do kufru, takže jsme pro snídani do Billy šli v turbanech z ručníků a bylo nám to jedno. Just a perfect day :) Dobalili jsme poslední kousky a dopoledne uteklo... stále v dešti jsme naložili kufry a vyrazili na letiště.

Přeskočím teď půl dne, abych se dostala k tomu nejzajímavějšímu – na letištích sice byla spousta vtipných zážitků, a to na obou, ale to si nechám na jindy. Připomeňte mi, že mám příště začít obědem a skončit ubytováním ;). Pak jsme si vybalili a snažili se uhnat jediného kamaráda, co v Dublinu máme, aby s námi šel na večeři. Nějakou dobu se nedařilo a pak se vyjádřil, že už večeřel, ale donutili jsme ho najít nám hospodu, kde jsme si dali Smithwicks (trošku evropštější pivo než Guiness, chutná malinko jako když si dáte něco řezaného) a jídloooo. Servírka nás pozdravila česky :D Prej tu obecně nemáme moc komentovat v češtině, reálně hrozí dostat přes držku.

Po odchodu z hospody nám došlo, že jsme si zapomněli odskočit – tak nás Štěpán vzal do kanceláří :D Na prohlídku a na záchod... Googlí kanceláře jsou impozantní, ale když tam jste... tak jsou vlastně úplně normální. Patra jsou vždycky v nějakém stylu, kuchyňky jsou vybavenější než leckterá večerka, a kávovary majestátnější než ve většině kaváren, kam jsem kdy dohlídla za pult, ale je to prostě kancl a vám nepřipadá, že by to bylo něco nedosažitelného. Je tam ale hezky, to musím přiznat.

Pak jsme podnikli krátkou procházku městem ke Grand Canalu, ale i to na nás v půl jedenácté (tj. na náš čas v půl dvanácté) bylo už prostě moc. Nohy mě bolí ještě teď, ale spalo se královsky. A dneska budem objevovat město po vlastní ose...

čtvrtek 14. července 2011

Poslední týden

Za 168 hodin bychom už měli sedět v letadle, všechno zabalené, byt vyklizený. Aktuálně jsme ale pořád uprostřed toho všeho, v následujících pár dnech přijedou dvoji stěhováci, takže uklízíme, vyklízíme, zařizujeme a do toho jsme pořád v luftě - rozlučky, hospody, obědy s kamarády. Do toho je dneska poslední den, kdy mám internet na notebooku, protože pak mi sbalí wifi router :D Kam se ten čas poděl?

Zvládáme to ale docela dobře, i když jsem fakt čekala, že už nebudem mít co dělat - a ono omyl. Většina našeho života je v krabicích, zůstává pár kousků jídla v ledničce (než se taky odstěhuje) a ve špajzce (co se nezpracuje, vyhodí se - ale už to tam pomalu začíná vypadat spíš jak v hladomorně než jako v regálech vesnického koloniálu, jako dřív :)), nádobí, v kterém se ještě vaří, a oblečení, které nosíme. Nejvíc trpíme minimalizací odkládacích ploch. Člověk si řekne, když jde na WC - odložím si knížku na stolek, který byl v chodbě. Omyl, už tam není. No dobře, tak ji donesu do obýváku na stůl. Ale v obýváku už není ani stůl... Notebook mám na komodě (a jelikož nějak blbne při odpojení od adaptéru, píšu teď na ní, což je pěkně nepohodlné).

V pondělí jsem v tomhle holobytě měli malý plurk sraz v našem klasickém úzkém kruhu. To ještě visela na stěně naše svatební fotka a nebyly zabalené skleničky na víno :). Sedělo se půl na křeslech, půl na zemi u nočního stolku coby servírovacího a bylo to strašně fajn. Holky, budete mi chybět! :)

(Do příštího bytu ale každopádně nechci koberce - a to si, Marietko, neber nijak osobně :D. Zrovna dneska ukápla Lvíčkovi na koberec indulona a to je furt něco.)

Příští blog (existuje vzácná možnost nějaké velestručné výjimky přes mobil, ale moc šancí jí nedávám) tak bude asi fakt už z Deštivého ostrova. Týden je sice ještě docela dost času, ale mně už je teď jasné, že uteče jako okamžik.

PS: Byli jsme si dneska procházkou pro mléko z farmy a Radoňáčky na ochutnání. Normálně k nám jezdí "kravičky" v úterý, ale tenhle týden jsme byli pryč a příští tu sice jsme, ale museli bysme to mlíko exnout, protože už nebudem mít ledničku :D. Takže výlet na jinou trasu kousek od nás. Doufám, že budou dobrý... a pak už čeká velká neprobádaná džungle irských potravin :).

Držte nám palce.

středa 6. července 2011

Duchem už jinde

Zhruba od víkendu jsem se naladila na vlnu stěhování - tak, že beru zbývající čas jako prostředek pro vyřizování věcí, ne jako smutně odtikávající poslední vteřiny starého života. Je to na mně prý i poznat, jak mi potvrdila kamarádka, s kterou jsem byla v pondělí na kafi. Nevím, ale každopádně je to pro běžný život praktické. Dramatické výkyvy nálad polevily a mozek přepnul na realistično. Potud dobré.

Včera jsme podnikli neplánovaný výlet do Brna na "lidlenku". Poznala jsem radpat, která byla podle očekávání fantastická, jen mě překvapil její hlas :). Máte to tak taky? Podle fotek a projevu si představujete něčí hlas a ten je nakonec úplně jiný. Poznala jsem honnyho, který byl oproti očekáváním příjemný. Poznala jsem legendárního onovyho a spřátelila se s ním na foursquare! Byli jsme na Veveří, na přehradě a v hospodě. Všechno bylo tak super, že jsme mohli aspoň částečně zapomenout na Lvíčkovu spáleninu, kterou si pořídil při smažení hamburgerů k večeři :(. Ale snad se i tohle dá do odjezdu dohromady.

V sobotu začalo odvážení nábytku. Přišli jsme o skříňky v ložnici, dneska si dva kluci z nyxu odvezli psací stoly. Začíná to tady vypadat trochu jako holobyt. Další velká vlna ale přijde až koncem příštího týdne a za čtrnáct dní by měly zbýt jen postele a kuchyňská linka. Šmarjápanno :).

Objeví se tu možná ještě pár návštěv. Sedět ještě na čem je  a podávat občerstvení snad relativně taky, ale stejně máme pro tyhle akce interní přezdívku antikolaudace :D

neděle 3. července 2011

Ambivalence (a tak dále)

S blížícím se odjezdem vzrůstá intenzita emocí, pozitivních i těch méně pozitivních a nejčastěji obojích skoro zároveň – kam se hrabe pohled na tchyni ve zbrusu novém bavoráku řítící se do propasti! :) Probíhá spousta příprav, v rámci nichž se náš byt začíná podobat holobytu. Hromadu věcí jsme povyhazovali, další hromadu si odvezli Lvíčkovi rodiče a zůstaly tu už jenom věci s sebou, věci do skladu a věci stále ještě nutné k obývání. Nemáme už ani pevnou linku, ani televizi a internet se smrsknul na sdílené mobilní připojení na vodafoní předplacence, kterým musíme kvůli FUPu šetřit jako se šafránem. Proto je tenhle blog, navíc předepsaný offline, tak kraťounký ;)

Snažíme se v rámci možností žít tak nějak normálně, včera jsme byli v muzeu, chodíme na procházky, jezdíme na návštěvy. Jen počasí se nás zřejmě snaží z řeckého na dublinské počasí aklimatizovat už předem :). (Letos bych RfP asi nedala).

PS: Vybalila jsem moleskine Dublin City Traveller, ale rozhodla jsem se do něj zatím nic nepsat, dokud nebudu mít nějakou stylovou černou fixovou tužtičku... :D