sobota 30. července 2011

Lost Vikings

"Jo a jezdí tu obojživelný vikingský lodě," sdělil nám Štěpán mezi jinými informacemi hned po příjezdu. "Turisti si nasaděj helmy s rohama a když potkaj skupinku lidí, udělaj na ně 'Hééééj!'."

Nevěřili jsme tomu, ale je to fakt - při pohybu centrem jižního Dublinu nelze obojživelnou loď nepotkat. Jsou jasně žluté, mají jména severských bohů - namátkou Odin, Thor, Freya, Loki nebo Tyr - a když občas uslyšíte nadšené "ééééj" třeba z vedlejší křižovatky, je vám víc než jasné, na čem jste. No a po okruhu městem si, z povahy věci, na závěr prohlídky (nebojaktonazvat) střihnou projížďku po Grand Canalu.



Několik dní jsme pátrali, kudy tam vlastně sjíždějí. Pak jsme náhodou jednu uviděli - na relativně zapadlém místě kanálu, když jsme si přes zdymadlo zkracovali cestu domů. Je to vlastně docela legrační - přijede autobus, zahučí do vody a nepotopí se :). Ale pro pět ran do hlavy, co udělali Vikingové pro Irsko kromě asi dvou set let okupace a drancování, že tu jezdí po ulicích turistické lodě?

...jo, prej založili Dublin! No dobře...

3 komentáře:

  1. Do toho byste měli jít, to zní jako super atrakce... Ale jinak takový měli i v Bostonu (duck tours), co si pamatuju. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ááá, do toho fakt nejdu. Ze země to vypadá nejtrapnějš na celým světě a to, co objížděj, jsme dávno obešli pěšky - radši se dovzdělám sama.

    OdpovědětVymazat
  3. Chmch, tak ve světle těchto informací tě zprošťuji povinnosti, to asi nebude to pravý pro podnikavé Čechy... ;-)

    OdpovědětVymazat

Když budete komentovat bez přihlášení, vyplňte prosím aspoň jméno :)