pondělí 7. května 2012

Paříž 3.

Znám boulevard Saint-Michel, pobrukovala jsem si tuhle profláklinu, když jsme ho v sobotu přecházeli kousek od Lucemburských zahrad:
IMG_1395
To je on, i když jsem tam nešla s Marie-Claire, ale se Lvíčkem, a směřovali jsme od Sorbonny, která byla ovšem zavřená. Ale pěkná.
IMG_1387
IMG_1388
Do zahrad jsme se šli jen tak vyzevlit, a taky jsme se vyzevlili – koupili jsme si ve stánku plechovkové džusy a vypili si je na lavičce v parku, který trochu připomínal Riegráče. Pohodička ve stínu vzrostlých stromů, mezi lavičkami byly rozeseté i kovové židle, volně k použití pro návštěvníky zahrad (super nápad). U velké kašny před Lucemburským palácem se půjčovaly lodičky, které si po ní děti pouštěly mezi kachnama :)
IMG_1402
IMG_1405
IMG_1413
IMG_1419
IMG_1421
Oranžerie byla taky moc pěkná. I když je prázdná, rostou pomeranče aspoň před ní.
IMG_1436
IMG_1437
IMG_1438
IMG_1441
Když nás park přestal bavit, vydali jsme se k Invalidovně. Za svojí první návštěvy Paříže jsem ji viděla jen zvenku a nijak zvlášť mě ta zlatá báň nezaujala, ale před víkendem jsem pročítala inspirativní blogy Puffin a cassidy a u druhé jmenované mě zaujaly zápisky a fotky z vojenského muzea a hlavně Napoleonova hrobu, který se v tomhle objektu nachází. Nejsem sice žádný Arnold Rimmer aka vojenský a zvláště napoleonský fanda (a Lvíček taky ne), ale tohle vypadalo zkrátka zajímavě a tak akorát, aby tam člověk na rozdíl třeba od Louvru nestrávil celý den. (Primární idea byla Musée d’Orsay, ale zrovna tam nebyla žádná zajímavá výstava a zas až takový nadšenec do impresionistů, abych tam Lvíčka tahala, taky nejsem.)
Zklamaní jsme nebyli. Jednak zrovna začínalo pršet a indoorová aktivita přišla vyloženě vhod, jednak zvlášť Napoleonův hrob byl vážně impozantní (asi ještě aby nebyl). Spousta mramoru viditelná ze všech stran ze dvou kulatých ochozů, horního v kostele a spodního v kryptě, obklopená květinovými věnci. (Když jste přišli blíž, velmi sugestivně to vonělo růžemi.)
IMG_1493
Další český autobus, tentokrát Brňácí!
IMG_1497
IMG_1504
IMG_1530
IMG_1535
 Napoleonské suvenýry – podtácky a vyšívané polštářky :)
 Absurdně dlouhé pušky v expozici muzea vojenství.
Druhá světová válka, jediné, co mě z válečné historie zajímá (na druhé fotce Lvíček s replikou atomovky). Zajímavé je, že pro Frantíky je ohraničená léty 1942 a 1944 – nejsem si jistá, proč to první datum, jestli popření platnosti Mnichovské dohody (Německo přitom obsadilo Francii už 1940), 1944 je pak osvobození Francie, předtím a potom nezájem :D

Po prohlídce (většinu jsme brali letem světem) jsme si plánovali sednout na kafe nebo na zmrzlinu, ale z obojího sešlo, protože v muzejní cafeterii si L. dávat kafe nechtěl, chtěl do kavárny, případně zmrzlinu točenou nebo kopečkovou, ne balenou – a nic takového jako z udělání po cestě nebylo. Tak jsme aspoň došli pod Eiffelovku.

6 komentářů:

  1. Lucemburské zahrady jsou skvělá oáza, tam se mi taky líbilo...
    Invalidovnu jsme s Koalixem posledně vynechali, ale jak tak čtu a koukám, tak to příště musíme napravit! (BTW: To francouzský ohraničení WW2 je opravdu pozoruhodný! Ale tak oni byli vždycky sebestředný hovada... :D)

    OdpovědětVymazat
  2. Mnichovskou dohodu opravdu oduznali už za války, ale taky nevím, proč tam není 1940...nejsem tedy dějepisec :D Erakis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no! hledala jsem a nedopátrala jsem se, těžko říct.

      Vymazat
    2. SNad jedine proto? "Les Allemands, qui occupent d'abord le Nord et l'Ouest, et à partir du 11 novembre 1942, la métropole tout entière..." http://fr.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9gime_de_Vichy

      Erakis

      Vymazat
    3. "In November 1942 the southern zone was also occupied and fully subjected to German rule." - aha, tak to asi jedině. No, zvláštní ale :)

      Vymazat

Když budete komentovat bez přihlášení, vyplňte prosím aspoň jméno :)