úterý 6. září 2011

Dublin versus Pripjať

Irsko na přelomu 20. a 21. století procházelo bouřlivým hospodářským růstem, díky kterému si vysloužilo přezdívku Keltský tygr (v analogii s asijskými tygry, tedy zeměmi, které ve své době oslňovaly rychle rostoucí ekonomikou). Tenhle růst přivolal zájem investorů a masivní výstavbu kancelářských budov na všech aspoň trochu vhodných místech.


Pak přišla ekonomická krize a Irsko padlo na hubu. Firmy, kromě pár technologických obrů, sbalily fidlátka a odepsaly keltskou zemičku jako ztracenou vartu. Investorům došly peníze - a kromě toho nemělo smysl stavět kancelářské prostory pro neexistující nájemníky.


Většina projektů skončila tam, kde zrovna odpadly při nástupu krize dělníkům nástroje z rukou. Některé kompletně vybavené, jen se nastěhovat. V některých trčí kabely z nehotových zdí. A na pár místech zůstala stát jen hrubá stavba dávající tušit, že jelikož v nejbližších deseti letech nebude nikdo mít na dostavbu, pozvolna zchátrá a rozpadne se.


Tohle jsou fotky jen z jedné krátké procházky od nás směrem k přístavu okolo Grand Canal Theatre. Narazit na opuštěné budovy v různém stupni rozestavěnosti ale není problém ani jinde. Těžko se mi pak můžete divit, že tu ukrajinskou Pripjať připomíná víc než tenhle pohled na Eye of Dublin:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Když budete komentovat bez přihlášení, vyplňte prosím aspoň jméno :)